ПОЛЕЗНИ ФАКТИ

Мнозина хора бъркат производството на пръчици с това на чипс. Всички знаем, че чипсът се приготвя с пържене. Наясно сме и с вредите, които причинява честата употреба на пържени храни. Но радостната новина е, че пръчиците "Зайо Байо" се произвеждат по коренно различна технология, при която няма пържене.Производството на този тип продукти се нарича екструдиране.
Дефиниция на процеса:
„Екструдирам” буквално преведено означава „избутвам” или под екструзия най-общо се разбира изтичане на продукт през отвор с малки размери, наричан дюза или матрица, под действието на приложено налягане. Това е сложен технологичен процес, при който продуктите са подложени на комплексното въздействие на влага, температура, налягане и сили на срязване. При тази обработка материалът се третира водотермично и механично, като се хомогенизира, пластифицира, желатинира, изменя обема и структурата си при изтичане от дюзата на матрицата, подсушава се в резултат на пада в налягането и температурата и придобива определена форма.
Екструдирането е “високо температурна - кратковременна” обработка, при която от селскостопанските суровини, обикновено под формата на частици с различна големина, се получават готови за консумация хранителни продукти. Екструдатите имат ниско съдържание на влага и се разглеждат като стабилни при съхранение продукти.

При производството на продуктите в СД ”Сани-Конс Тодорови с-ие” не се прилага процес на пържене. Продуктите се произвеждат посредством екструдиране на царевичен или пшеничен грис. За целта се използват специални машини наречени екструдери. Смляното зърно до определена едрина се поставя в еструдера, след което започва същинския процес. Когато смляното зърно попадне във вътрешността на машината така нар. шнек, под силите на триенето тази фракция придобива консистенцията на тесто, което се „омесва“ добре. Целия процес се извършва в затворена среда под действието на високо налягане и температура.

На изхода на шнека се намират отвори, през които горещото тесто експандира т.е. набухва, като при това в пъти увеличава обема си. Това е процес идентичен с печенето. Така се получава характерната пореста структура на пръчицата. След това върху пръчиците се впръсква растителна мазнина и накрая се поръсват подправките, които дават характерния вкус на всеки един продукт.
Фирма СД „Сани-Конс Тодорови с-ие“ влага в своите продукти само естествени оцветители. Всички ние знаем, че естествените оцветители се добиват предимно от растения.
Суровините, от които се произвеждат нашите продукти, в по-голямата си част са от растителен произход, но се използват и прахообразни овкусяващи смеси, в които има млечни продукти.
Използват се само натурални оцветители. Използват се само растителни масла. Не се използват никакви консерванти. Всички доставчици, с които работи фирмата са одобрени и осигуряват качествени суровини и подправки.
Във фирма СД „Сани Конс Тодорови с-ие” се спазват стандартите за качество и безопасност на храните, които ни гарантират пълна проследяемост от получаването на суровини и материали до производството на готов продукт.
Произвеждат се и продукти, в които не се съдържа глутен / това са продукти от на базата на царевичен грис и подбрани подправки, в които няма глутен/. Производството на продукти съдържащи глутен и продукти не съдържащи глутен се осъществява на различни поточни линии и по различно време.

НАГОРЕ